úterý 30. září 2014

Finišuju


Přemýšlím, co je potřeba ještě udělat. Bez čeho se neobejdu a co je nahraditelné.
Poslední týden jsem hrozně zlenivěla.
Nic se mi nechce. Ráda sedím a vnímám, jak se malá v břiše převaluje.
Kam nemusím, tam nejedu. Ale strašně se těším! :-*

pátek 26. září 2014

čtvrtek 25. září 2014

Na horší časy...

... rozuměj na šestinedělí ;-)

Skóre dnešního vařícího/pečícího maratonu:

do mrazáku
  • 4-5 porcí jablkových knedlíků (podle už sdíleného receptu)
  • cca 9 porcí sekané (pokaždé trochu jiná a pokaždé výborná - je to takové věrné jídlo naší rodiny :-))
k přímé spotřebě
  • květáková polévka (kterou prostě miluju)
  • tuňákový salát (pro Kryštůfka k večeři, ale stejně jako on ho má ráda i jeho maminka - jen těstoviny, mrkev, cherry rajčata a tuňák v olivovém oleji...)
  • chléb (pšenično-žitný kváskový, "který se vždy povede", podle receptu sdíleného v souborech skupiny Pečempecen na FB)






středa 24. září 2014

Komplet pro slečnu






Takže... komplet na cestu z porodnice už slečinka má, takže za mě dobrý... 
Tak už můžeš, jo? Nenech se přemlouvat jako brácha... ;-)

pátek 19. září 2014

čtvrtek 18. září 2014

Těhotenské šaty/ kojící košile

Vyfotila jsem vám dokončené těhotenské/kojící-šaty/košili. Jelikož se můj dvorní fotograf vrací až za tmy, musí vám stačit na ramínku (mě ale hrozně sluší :-)), foto na modelce snad dodám po víkendu. Šila jsem je z viskózového úpletu z Moraviatexu. Kdybych věděla, že to bude tak příjemný materiál a pěkný vzor (trošku divočejší, uznávám), objednala bych ho celou roli... Bohužel ho v e-shopu už dlouho nemají...

Pár radostí z dnešního dne:

lahvička (budoucí vázička?) objevená při rovnání terénu okolo domu a mladé kopřivy (budoucí večeře, mňam!)


středa 17. září 2014

Bermudy pro manžela

Některé projekty musí uzrát. V červnu jsem se rozhodla, že ušiji muži bermudy na léto, v červenci zkonstruovala střih, v srpnu nastříhala látku a v září ušila... :-) Konstruovala jsem kalhoty "dle Müllera", podle už hotového střihu z Burdy jsem přidala kapsy a dvojitý pruh okolo nohavic (dole). Fotky jsou z mobilu, takže kvalita nula, nula nic... Ale sedí a sluší, mám radost :-) Už byly otestovány v zátěžovém testu - manžel v nich vyrazil na hudební festival a bílé prošívání prý pod UV děly pěkně svítilo :-)





úterý 16. září 2014

Trocha energie

Konečně zase mezi mraky vykouklo sluníčko a dodalo mi energii ke smysluplné činnosti. Takže jsme včera a dnes udělali 45 litrů mýdlového slizu, ušila jsem si 5 párů vložek do podprsenky (které jsou teď oblíbenou hračkou), je posekaná zahrada, uklizený dům, 3 pračky vyprané (kde se to tu pořád bere?) a taky jsme skákali v blátě a modelovali z hlíny...


pondělí 15. září 2014

Padesátkové šaty

Podle návodu ke střihu, přeloženém a zveřejněném na mém blogu si jedna ze čtenářek ušila naprosto ÚCHVATNÉ šaty - s jejím souhlasem přikládám fotky :-)
Díky za zprávu! (A omlouvám se za pozdní reakci na mail, teď už to bude jen lepší ;-))


 


Mrkvová bábovka

Miluji předměty s duší, které se člověk ale nemusí bát používat - proto mi k srdci přirostla i bábovka po babičce (nebo prababičce?), kterou jsem našla na půdě. Dostala samostatnou poličku v kuchyni :-)

Zkusila jsem v ní upéct i těsto z mého oblíbeného receptu - na mrkvový koláč.
Poprvé jsem zkoušela bezlepkovou verzi z mouky z M&S a koláč byl výborný :-) Recept jsem si upravila, neboť při běžném provozu bezlepkovou (a vegan) verzi (naštěstí) nepotřebujeme.

Na mrkvový koláč/bábovku smíchejte:

  • 2,5 hrnku mouky (namíchejte polohrubou a hladkou, půl na půl)
  • 1 polévkovou lžíci skořice
  • 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého zázvoru a hřebíčku
  • 1 hrnek třtinového cukru
Suché ingredience řádně promíchejte (hlavně mouku s kypřícím práškem a sodou)a přidejte cca 450g najemno nastrouhané mrkve, 4 vejce a 3/4 hrnku oleje. Těsto mně přijde trochu tuhé, takže většinou přidávám ještě asi půl hrnku vody/mléka.


sobota 13. září 2014

Chlapecké bryndáky

Minulý týden jsem byla na návštěvě dvou maminek malých chlapečků. Abych nepřijela s prázdnou, věnovala jsem jeden šicí večer ušití bryndáčků. Doufám, že jsou dostatečně chlapecké, nebo alespoň unisex, neboť princezna v bříšku se mnou dělá divy, a já mám ráda růžovou!








Nová adresa blogu

Z důvodu přetrvávajících potíží s blog.cz (nevím, zda na straně mé či jejich - blog.cz/prohlížeče), jsem se rozhodla přestěhovat svůj blog na novou adresu. Doufám, že se kvalita obsluhy zvýší a třeba přibyde i množství příspěvků :-) Blogování zdar!

čtvrtek 4. září 2014

Porodnické vložky

Tak se znovu hlásím o slovo!
Snad úspěšně jsem ukončila ročník, překonala těhotenskou únavu, vdala sestričku a vše ve zdraví přežila 2 v 1. Teď bych ráda do termínu porodu a začátku školy našila vše, co jsem si předsevzala (a co jsem v mezičase stihla našít, tak vyfotila :-)).
První vlaštovkou jsou porodnické vložky. Myšlenka látkových vložek na každoměsíční používání mi moc příjemná není, ale s blížícím se termínem porodu jsem si musela své řešení šestinedělí nějak vyjasnit... Velkým problémem je to, že kupované vložky jsou žalostně krátké, žalostně úzké a balení, ve kterých jich je jen pár, je žalostně drahé (a věta v časopise u gynekologa, které tvrdila, že období, kdy tyhle vymoženosti potřebujete, trvá asi jen tři týdny, u mě způsobila záchvat hysterického smíchu).
Inspirovala jsem se na Jituli blogu, jejíž článek mě na tuhle myšlenku vůbec přivedl. Savé jádro je z bambusového aksamitu a konopno-bambusového flísu, tělo pak z úpletu (převážně recy ze šatů a pyžama) a silnějšího plátna z Ikei. Taky už bych mohla dělat profesionální nabíječku druků (celkem 36 ufff).
Rozhodla jsem se, že se budu toto šestinedělí rozmazlovat (kdo měl možnost poňuchat bambusový aksamit, ví ;-)), takže tohle je krok číslo jedna :-).