středa 31. prosince 2014

DIY: Výživující maska na vlasy



Před Vánoci jsem propadla míchání olejů, vosků, másel,... a zatím mě to neopustilo. Do nového roku vstupuji s předsevzetím produkce menšího množství odpadu a rozmazlování sebe sama domácím. Domácí kosmetikou, domácími sladkostmi, pečivem a mléčnými výrobky. Chtěla bych vyzkoušet metodu "no poo". 
A proto vám dneska představuji výživnou masku na vlasy.

Vlasy mám asi pod lopatky, barvené, docela rychle se mi mastí, pokud bych potřebovala být každý den reprezentativní, musela bych je mít obden. Vlasy mám jemné, ale celkem bez lesku, sem tam roztřepený koneček. Prosvištěla jsem internetem a vznikla mi následující směs (mám dlouhé vlasy do půlky zad):
  • 3 vejce
  • 1 čajová lžička arganového oleje(sežene tu)
  • 1 čajová lžička mandlového oleje(sežene tu)
  • 1 "vrchovatá" polévková lžíce medu (hrábněte polévkovou lžicí a je to ;-))
  • 3 kapky EO santalové dřevo(sežene tu)

A proč to všechno? Jak se můžete dočíst tu a tu, tak všechno má své opodstatnění :-).
Vejce, proteinové bomby, podporují růst vlasů. Vaječný žloutek je bohatý na tuky a bílkoviny, které posilují soudržnost vlasů, dále pak na síru, která vlasy zpevňuje. Vaječný bílek obsahuje bakterie, živící se mastnotou. (Pokud máte normální vlasy, použijte vejce celá. Pokud máte vlasy hodně se mastící, použijte bílek, a logicky lidé se suchými vlasy použijí pouze žloutek.)
Arganový olej vlasy vyživuje a chrání před škodlivými vlivy, hydratuje. Obsahuje vysoké procento vitamínu E, regeneruje.
Mandlový olej také obsahuje množství vitamínů a alfa-tokoferol - přírodní antioxidant. Vyživuje a hydratuje vlasové kořínky do hloubky, dodává jim lesk, elasticitu a pevnost. Vlasovou pokožku zklidňuje a hydratuje, bojuje proti lupům. Měl by to také být nejsilnější stimulátor růstu vlasů.
Med je přírodní zvlhčovadlo (má také antiseptické a antibiotické vlastnosti).
Esenciální olej Santalové dřevo bojuje proti roztřepeným konečkům.







Při smývání masky dejte pozor, abyste to nepřehnali s teplotou vody. Smývejte raději vodou tělesné teploty, neboť pokud by byla voda teplá, vejce se vám na hlavě s nejvyšší pravděpodobností srazí ;-)

Po smytí masky jsem si vlasy omyla roztokem jedlé sody (1 PL lžíce na půl litr vody), promnula a opláchla, a aplikovala roztok jablečného octa (1 PL lžíce homemade octa na půl litr vody) a znovu opláchla. Po uschnutí byly vlasy krásně jemné, ale zároveň pevné, dobře se rozčesávaly. Výsledek byl opravdu znatelný. Masku budu aplikovat tak 1x za dva tři týdny.

Rozmazlování zdar. ;-)

Hodně zdraví a štěstí do nového roku všem!

čtvrtek 25. prosince 2014

Svátky klidu

Letos jsou svátky klidu u nás dost hektické... Naštěstí mám oporu v manželovi, prckovi, rodině... Jsme spolu a užíváme si to. :-)
Letos ve znamení homemade dárků a vaječného likéru ;-)



Inspirace na home-made kosmetiku:
upravené podle aktuálních možností (a přítomnosti surovin v domácnosti :-))

čtvrtek 11. prosince 2014

Klíčky

Myslela jsem si, že tohle NIKDY neřeknu... Jakože tyhle slova nevyjdou z mých úst, co svět světem stojí, ale musím to říct: Naklíčená červená čočka je lepší než čokoláda!


Mňam. Ukamenujte mě :-)
Nebo radši ne, jdu dát naklíčit další...

A co vy? Klíčíte? Jak? Máte nějaký tip na efektivní klíčení?


pondělí 1. prosince 2014

Minidovolená

Ve čtvrtek jsme s Kryštůfkem vyrazili směr Praha. V sobotu za námi dorazil tatínek, včera k večeru jsme se vrátili. Moc jsem si odpočinula, přišla na jiné myšlenky, dobila energii do nového měsíce, kdy mě čeká tolik věcí (které se mimochodem samy neudělají).
S tetou jsme vyrazily po obchodech (mám troje nové šaty!♥), ale také do lesa na šišky, žaludy, kůru a pak si hrály a hrály.. :-)