sobota 14. února 2015

Jak voní tymián

Tipy v boji proti moribundu

Není to jen titul knihy, kterou bych si chtěla jednou přečíst (musím si nutně udělat seznam toho, co bych si chtěla přečíst a co chci udělat/vyrobit/zařídit, jako motivační donucovadlo k psaní bakalářky!), ale i naše strategie proti kašli a nemocem. Co nám tedy pomáhá?


1) zdravá strava

V první řadě, když slyším, že dítě je již "chycené" nemocí (neboť není zakašlání jako zakašlání, matka prostě pozná, co je zakašlání, kdy dítěti něco zaskočí, a co je zakašlání, které znamená počátek rýmy), nasazujeme tvrdě zdravou stravu. Čerstvé ovoce, zelenina, zeleninové polévky. Žádná těžká či sladká jídla. Ať může tělo bojovat s nemocí a neřešit trávení jídla či zpracovávání sladkostí. Pokud se počátek nemocí podchytí včas, spolu s teplem a nevycházkami je třetí den po "nudlení".


2) tymiánový sirup

Nejen, že je chuťově výborný (a je možné v něm "schovat" hořké léky), ale pomáhá i v boji proti vlhkému kašli. Dělala jsem i verzi s majoránkou a dobromyslem (oreganem). Příště vyzkouším univerzální verzi i na suchý kašel se slézem. Na kašel je vhodný také jitrocelový sirup, ten se nám však od léta zkazil...


3) tymiánový krém

Když jsem byla malá, nejvíce mi na kašel zabíral olejový zábal - tedy nahřátý olej, vata, igelitový pytlík a nahřátý ručník nebo plena. Mému dvouletému chlapci to bylo ale nepříjemné a nenechal si jej na hrudník přiložit... Bylo třeba prohřátí hrudníku zařídit jinak.
Chtěla jsem si vyrobit tymiánový krém podobný tomu, který můžete znát od firmy Just. Pátrala jsem po různých verzích, ze kterých se mi nejvíce zalíbila tato. Má super konzistenci, krásně se roztírá i vstřebává. Po aplikaci jsem však zjistila, že neprohřívá úplně tak, jak jsem si představovala - proto jsem ho dle vzoru Justového krému vylepšila o EO eukalyptus, borovice, mateřídouška... Pokud máte doma i rozmarýn, heřmánek, a citroník, přidejte i ty. Na příští zimu budu také bylinky nakládat přímo do oleje.
Krémem natírám hrudník (i záda), plosky a nárty nohou. Obojí řádně promasíruji a prohřeji - pozor ale, nikdy nemasírovat přímo po páteři! Ponožky a tričko nechám prohřát na topení a po masáži dítě hned ustrojím.
Nevím, jak vaše, ale moje dítě si to náležitě užívá.


4)tradičně - dětský bylinný čaj proti kašli, na imunitu

My jsme použili kupovaný dětský čaj - se šípkem, mateřídouškou, anýzem, lipovým květem, květem černého bezu a diviznovým květem. Na kašel také účinkuje dobromysl, sléz.


5) doma/venku

Když je dítě nemocné, zůstáváme ve většině případů doma. Tam větrám, udržuji vzduch vlhký, dítě je ustrojené víc, než normálně. Když je prohřáté (ale ne zpocené), lépe se dítěti vykašlává, uvolní se dutiny. Ven vycházíme jen když je slunečno, bezvětří a mráz, abychom "vymrazili" bacily.Doma nám v aromalampě voní například Aromeclima, EO Mateřídouška, EO Borovice,... 


6) sprcha/vana

Během nemoci nekoupeme ve vaně, pouze pokud je dítě zpocené (z důvodu horečky, teplého oblečení), rychle osprchujeme. Pokud se o dítě nemoc zatím jen pokouší, osvědčil se nám eukalyptovo-tymiánový koupelový olej od Hádka. I pro sebe bych ho nejraději kupovala po litrech...


7) odsávání/smrkání

Pokud má dítě rýmu, která mu teče z nosu, pouze otírám kapesníkem, pokud umí smrkat, nechám jej se vysmrkat. Když bylo dítě menší, odsávala jsem jen, když se nemohlo nakojit, když se hleny dusilo, apod. Existují studie, které prokázaly, že při nadměrném odsávání hlenů se tyto hleny tvořily ještě více. Takže všeho s mírou...

Snad nám našich pár tipů pomůže se vypořádat s teď tak rozšířenými nemocemi. Už aby bylo jaro!

Jaké jsou vaše tipy a zaručené postupy? Co ve vaší přírodní lékárničce nesmí chybět? Podělte se! :-)


středa 11. února 2015

Mandlové máslo



Moje nová vášeň :-) 

A jak na to?
To si koupíte pytlík mandlí v obchodě (ano, opravdu je ta cenovka správná, ano, opravdu stojí tolik) a doma je mixujete a mixujete (bez namáčení), až vznikne hladká pasta.
Ideální jako dárek.
Pro mě třeba ;-).

Dobrou chuť!

úterý 10. února 2015

Tak ještě balzám na rty (vlevo) a make-up (BB nebo CC krém, nebo kýho čerta)- tekutější varianta korektoru :-)




Já budu krásná...

pondělí 9. února 2015

Korektor

Došel mi můj make-up a tak hledám vhodnou alternativu. Takže tenhle článek mi zrovna přišel vhod.



Tak mi to nedalo, balíček s ingrediencemi dorazil a já začala míchat... a mám několik poznatků:
1) slečna musí mít pleť jak alabastr, neboť její poměry jsou bledé i na mě, největší bleduli v okolí.

Potřebovala jsem, aby korektor dostal trochu nádech do žluta, né, že bych byla asiat, ale uvedená kombinace je moc růžovo-bílá...
2) skořice se zdála být ideálním odstínem, ale musela by asi prolítnou přes hmoždíř, sypala jsem jí rovnou z pytlíku a pak člověk vypadá, že má víc černých teček, než doopravdy má,
3) vyzkoušela jsem kurkumu, která se zdá být ideální a čeká se na reakci tváře (myslím si a doufám, že nic neudělá, měla by být antibiotická (hádejte, co sypou v Indii do (hnisavých) ran?))
4) kapka jojobového oleje celou směs hezky zjemní, dobře se aplikuje
5) krytí? kam se hrabou některé komerční výrobky!

Takže pokus se skořicí zůstane v malém množství korektorem a zítra míchám make-up s kurkumou...

pátek 6. února 2015

Včera

jsem měla narozeniny.


Dáreček od mého muže :-)
Už se moc těším!

Krásné páteční odpoledne ;-).

čtvrtek 5. února 2015

Věděli jste, že...

... brokolice nejdéle vydrží ve svislé poloze ve váze s vodou?





Můj nový oblíbený blog Bohyně z kuchyně.



A dnešní oběd - slaný koláč, quiche - fajnový způsob, jak se zbavit zbytků v lednici (půlka papriky, mladé cibulky, půlka pytlíku špenátu z mrazáku,...) před velkým týdenním nákupem.

pondělí 2. února 2015

DIY: Roll-on deodorant - soft verze

Dochází mi můj oblíbený deodorant - kupovaný ještě za éry mé nelesanskosti - plný mňamek (což o to, on účinkuje, ale kdo ví, jestli neúčinkuje i někde kde nechci?). Vyhovuje mi varianta roll-on, sprej i tuhý deodorant mi je nepříjemný. Proto když jsem narazila na DIY tuhý deodorant, řekla jsem si, že to musí jít i v tekutější verzi... Zatím mám otestovanou soft verzi bez jedlé sody. Na recepis s aktivní látkou ještě musím pořídit pH papírky. Všechno bude :-).

Na soft verzi pro lesní žínky - do jednoho 50g roll-on obalu (sklo nebo plast) budeme potřebovat:



EO - 13 kapek na 50g



volitelné:




Rozpustíme ve vodní lázni lanolín a kakaové máslo. 








Po zchladnutí přidáme oleje, vitamín A (je rozpustný v tucích, popř. vitamín E, EO, tekuté hedvábí. 

V aloe vera gelu, které si odvážíme už přímo do roll-onu rozmícháme panthenol a ureu, přiklopíme středí částí roll-onu a řádně protřepeme. 

Pak přidáme olejovou směs a znovu protřepeme. Zaklapneme středový díl a vesele testujeme :-) (Já testovala na 25 minutách cardio Shauna T a funguje!)

Chtěla jsem vytvořit deodorant, který bude pokožce příjemný. Hlavně kvůli holení mám podpaží dost podrážděné, proto jsem volila následující ingredience:

Aloe vera gel zklidňuje podrážděnou zčervenalou pokožku (což podporuje panthenol), vyživuje suchou a poškozenou kůži (což podporuje urea ). Napomáhá udržet pokožku pružnou a jemnou, stejně jako lanolín a tekuté hedvábí(jež jsou schopné pohlcovat vlhkost do sebe). Kakaové máslo je nadopované vitaminy A, E, C, B1, B2, B3, hydratuje, chrání namáhanou kůži. Mandlový olej nezanechává mastný film (a vyživuje, obsahuje spoustu vitamínů, je dobře snášen pokožkou).
Tea tree působí antisepticky, stejně tak santalové dřevo. Vůně santalového dřeva a ylang-ylang je prý afrodiziakální, tak pozor na to! ;-) Celkově má deodorant mírnou, nevtíravou vůni. Samozřejmě záleží jen na vás, jaké EO použijete... což mě přivádí k otázce - 

jaká je podle vás nejdokonalejší kombinace EO?

EDIT:

Výsledný deodorant je jemně nažloutlý, avšak žádné skvrny na oblečené nepozoruji. Při aplikování má stejnou konzistenci jako komerční deodoranty, na kůži je příjemný a celkem brzy zaschne (opět srovnatelný s komerčními výrobky).

Miluju ho!